Вучич спечели предсрочния вот с 47%. Ще има абсолютно мнозинство в

...
Вучич спечели предсрочния вот с 47%. Ще има абсолютно мнозинство в
Коментари Харесай

Партията на Вучич с разгромяваща победа и абсолютно мнозинство в сръбския парламент

Вучич завоюва предварителния избор с 47%. Ще има безусловно болшинство в Скупщината

Управляващата в Сърбия Сръбска прогресивна партия (СПП), ръководена до наскоро от президента Александър Вучич, реализира разромяваща победа на предварителните избори в неделя.

СПП получи поддръжката на 47% от жителите и ще има безусловно болшинство в Народното събрание - ще разполага със 128 депутати в 250-местната Скупщина, или осем народни представители повече спрямо досегашния парламент.

Втора, само че с двойно по-нисък резултат, е опозиционната коалиция “Сърбия против насилието ”, за която гласоподаваха 23%.

Трета се класира социалистическата партия (СПС) - съдружен сътрудник на СПП във властта до момента, която означи доста слаб резултат - към 6,7%, което є отрежда 18 места в Скупщината. На предходните избори през април предходната година групировката имаше съвсем 12% поддръжка и 31 депутати. Заради резултатите водачът на социалистите Ивица Дачич разгласи, че е подготвен да се раздели с поста. “Този резултат за нас е неудовлетворителен и аз ще обсъдя със СПС какво е най-хубаво за партията. Мисля, че е належащо да се откри нов водач на Социалистическата партия на Сърбия ”, сподели Дачич.

Същевременно Вучич приветства представянето на партията си на вота. “Това е безспорна победа и ме прави благополучен ”, сподели президентът след оповестяването на първичните резултати. “Моята работа бе да направя всичко по силите си, с цел да осигуря безусловно болшинство ”, уточни Вучич пред свои последователи.

Опозицията обаче оспорва резултатите за общинската власт в столицата Белград. При преброени 81% от бюлетините СПП на Вучич има 21 000 гласа повече от “Сърбия против насилието ”. “Като се има поради, че повече от 40 000 души без законно престояване бяха докарани в Белград проведено, с цел да поддържат листата на Сръбската прогресивна партия, което фрапантно промени изборната воля на жителите на Белград, ние настояваме за отменяне на изборите в Белград и наново гласоподаване за Общински съвет ”, се показва в известие на опозиционната коалиция.

До предварителните избори в неделя се стигна по гледище на опозицията, след митинги в цяла Сърбия, провокирани от двете всеобщи стрелби през май. Тогава в учебно заведение в Белград младеж простреля девет възпитаници и охранител. Ден по-късно млад мъж откри огън по хора в село покрай Белград, като умъртви осем души.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР